Kan en tändare tas med på ett flygplan?

Det är en ofta ställd fråga bland resenärer: "Kan jag ta med en tändare på planet?" Svaret är inte så enkelt som ja eller nej. Regler och föreskrifter varierar beroende på flygbolag och land, så det är viktigt att du bekantar dig med gällande riktlinjer innan du går ombord. I det här blogginlägget kommer vi att utforska allt du behöver veta om att ta en tändare på ett flygplan, inklusive tips för en problemfri resa.

Vad säger reglerna om tändare?

Undersök reglerna och föreskrifterna för flygbolaget du flyger med och kontrollera även reglerna i destinationslandet. I allmänhet är vanliga tändare ( butan , bensin eller elektriska) vanligtvis tillåtna i ditt handbagage, men inte i ditt incheckade bagage av säkerhetsskäl. De flesta flygbolag har en regel att du får ta med max 1 tändare ombord. 

Typer av tändare

Det finns olika typer av tändare, och alla kan hanteras på olika sätt. Butantändare är i allmänhet tillåtna i handbagaget, medan bensintändare ofta inte är tillåtna. Elektriska tändare utan låga kan vanligtvis också tas med.


Vätskerestriktioner

Observera att det finns restriktioner för att ta med vätska i ditt handbagage. Butantändare innehåller en liten mängd bränsle, som kan betraktas som en vätska. Kontrollera därför de specifika reglerna för vätskor i handbagaget.


Extra försiktighetsåtgärder

För att undvika problem kan du skruva ner flamjusteringen på din tändare hela vägen för att förhindra att den slås på av misstag under flygningen. Det är också lämpligt att skydda din tändare från skador under flygning genom att till exempel förvara den i en liten låda eller fodral.

Ta med dig tändare i incheckat bagage

Som tidigare nämnts är det vanligtvis inte tillåtet att bära tändare i incheckat bagage av säkerhetsskäl. Flygplanets tryckkabin kan komprimera bränslet i tändaren, vilket ökar risken för läckage eller antändning. Det är därför mycket viktigt att ha sin tändare i handbagaget, och ännu bättre att ha med sig tändaren för att undvika eventuella komplikationer.

Slutsats

Ja, du får ta med en tändare på planet , men den måste bäras i ditt handbagage eller på kroppen och inte i ditt incheckade bagage. Observera att detta kan skilja sig åt per flygbolag. Men små gaständare är i allmänhet tillåtna. Att bära extra tändgas är inte tillåtet. Dessa regler är avsedda att garantera säkerheten. Kontrollera alltid ditt flygbolags specifika regler innan du reser.

Källor:

Förbjudet ombord | Transavia

Förbjudet ombord | KLM

Farligt gods | Eurowings

Gevär ombord | Skyscanner